Що взагалі таке ізогіпс та сатенгіпс?

 Сьогодні у цій статті ми розглянемо ці дві позиції та допоможемо Вам у розумінні шпаклівної науки.

ЯкщоВи шукайте шпаклівку для обробки стін всередині приміщення - це

Гіпсова штукатурка проста у роботі, посилена армуючими хімічними сполуками і мінеральною основою. Використовується як основний вид шпаклівки поверх якого наноситься фінішне покриття.

При виборі Шпаклівки часто виникає питання: «ізогіпс і сатенгіпс яка взагалі різниця»?

 Ізогіпс - це основний, так би мовити, «чорновий» шар шпалківки. Сатенгіпс наноситься як фінішне покриття.

Відгуки практикуючих фахівців з внутрішнього оздоблення приміщень одноголосніі - застосування шпаклівки ізогипс виправдано в переважній кількості ремонтованих об'єктів. Шпаклівка на гіпсовій основі являє собою ретельно підібрану в процентному співвідношенні суміш з мінеральних наповнювачів, гіпсу та комплексу полімерів для клейкості, чіпкості і еластичності готового розчину.

До речі ізогіпс має прекрасні адгезійні показники - при правильній підготовці базової поверхні  ізогіпс ніколи не «сповзе», і товщина шару може досягати до 30 мм. 

Застосування: в якості стартової шпаклівки для вирівнювання великої площі поверхні, але використовувати її для зовнішньої обробки неприпустимо - гіпс не стійкий до сезонних опадів у вигляді дощу і снігу та великих температурних перепадів.

 

Переваги застосування саме шпаклівки ізогіпс:

·         Універсальність - матеріал може використовуватися практично для будь-якої поверхні - бетонні, цегляні стіни, газобетон і пінобетон;

·         Можливість працювати зі старими поверхнями з гіпсової або  цементно-вапняної шпаклівки, необхідно тільки видалити слабкі місця з неміцною опорою, зачистити їх і поґрунтувати;

·         Зміст перліту в ізогіпсу дозволяє отримати від шару відмінні теплоізоляційні і шумопоглинаючі якості, тому для бетонних стін це оптимальний вибір. Ізогіпс буде «гасити» холод бетону і створювати сприятливий мікроклімат в приміщенні;

·         Окремо слід відзначити характеристики ваги матеріалу - зміст перліту значно полегшує підсумкову вагу всього проекту - як мінімум на 50% порівняно з іншими шпаклювальними матеріалами.

Стійка до займання,  та екологічна- це один з найбільш «чесних» до природи матеріалів, оскільки походження основних компонентів суміші природне.

 

Як працювати з ізогіпсом:

·         Матеріали: відро, вода, шпателі металеві або пластмасові, штукатурна терка, дриль для перемішування суміші;

·         Поверхня зачищається від бруду, пилу, масел , видаляється старе нетривке покриття, обов'язково ґрунтується, необхідно дочекатися повного висихання ґрунтовки;

·         Всипати ізогіпс в воду, витримати близько 3 хвилин і перемішати суміш до однорідної консистенції;

·         Підготовлений розчин наноситься на поверхню широкими розгладжуючими рухами, використовуються шпателі з нержавіючої сталі або пластмаси, поверхня зволожується водою і загладжується;

·         Повторне нанесення шпаклівки можливо тільки на вже повністю висохлий шар.

Даний вид шпаклівки еластичний, переносить деформаційні посадки на поверхню без тріщин, сумісний з водно-дисперсійними фарбами, екологічний і забезпечує білизну поверхні, що не вимагає додаткової фарбування.

Як правильно розвести шпаклівку ізогіпс

Нам знадобиться:

·         Готова суміш;

·         Чиста вода (кімнатної температури);

·         Ємність для замісу;

·         Будівельний міксер або відповідна дриль з насадкою.

Шпаклівка ізогіпс замішується з розрахунку 30 кг на 18 літрів води. Суміш засипається в воду і перемішується на мінімальній кл-сті оборотів.

Підготовка основи

Необхідно зачистити робочу поверхню, потім нанести ґрунтовку і можна приступати до роботи.

Як наносити?

Як покласти товстий шар шпаклівки? Перевага гіпсової шпаклівки в тому, що її можна класти відразу товстим шаром. Накидайте штукатурку на стіну, розрівняйте шпателем. Для надійності можна використовувати арматурну сітку.

Заключний етап

Коли штукатурка висохне і схопиться - зачистите її наступним інструментом на вибір:

·         Наждачним папером;

·         Абразивної сіткою;

·         Електричною шліфувальною машинкою.

 

Важливо: якщо необхідно нанести товстий шар шпаклівки, потрібно укласти спеціальну армуючу сітку для зміцнення, тоді ви будете застраховані від сповзання матеріалу, появи тріщин і інших деформацій. Розмір осередку 5х5 або 6х6 мм, укладається при шарі вище 20 мм, кріпиться за допомогою дюбелів, встановлюється орієнтовно на одну третину глибини шару.

Тепер давайте розглянемо сатенгіпс. Шпаклівка сатенгіпс оптимально підходить для фінішного кола робіт, цей матеріал використовується для заключного вирівнювання поверхонь в приміщеннях з нормальною вологістю. Підлога, стіни, вкриті сатенгіпсом, відрізняються ідеальною білизною, рівністю і гладкістю.

Фахівці і великі компанії забудовників не дарма обирають саме цей оздоблювальний матеріал - за рахунок своїх властивостей він підходить для обробки великих площ – відмінне зчеплення з базовою обробкою дають можливість наносити шпаклівку після ґрунтовки на бетонні поверхні і на гіпсокартон. Якщо потрібно працювати з газобетонними блоками або цеглою, спочатку бажано  обробити поверхню ізогіпсом

В якості основи шпаклівки використовується гіпс, зазвичай гіпсову шпаклівку наносять знизу вгору, від полу до стелі, розчин дуже добре розрівнюється, залишаючи поверхню ідеально рівною і білою. Якщо працюємо з стелею - сатенгіпс наноситься від вікна углиб кімнати.

 

Як правильно розвести гіпсову шпаклівку сатенгіпс

Гіпсова шпаклівка  сатенгіпс як розводити? Це один з найбільш частих питань. Як будь-яка суха суміш, сатенгіпс зачиняється водою кімнатної температури. Важливо  - використовуються чисті ємності, після засипання суміші у воду витримується технологічна пауза (до 7 хвилин), потім міксером на низькій швидкості суміш розмішується до однорідного стану. 

Всі етапи підготовки підстави і роботи:

·         Поверхня - знежирюється, очищається, знімаються фрагменти які відшарувались від стіни, значні щілини і тріщини попередньо закладаються, залізні елементи очищаються і обробляються антикорозійною ґрунтовкою;

·         Температурний режим - в приміщенні не нижче + 5 ° С з нормальним рівнем вологості, наступні 12 годин повного висихання суміші уникати протягів, різкого перепаду температур і сильного нагріву сонячними променями, при цьому вентиляція повинна бути достатньою.

·         Шпаклювальна маса накладається за допомогою шпателя шаром товщиною до 0,5 мм, час роботи з розчином 75 хвилин, твердне маса через 2 години;

·         Після висихання сухе шліфування - за допомогою шліфувального паперу.

Шпаклівка укосів своїми руками

Гіпсова шпаклівка - кращий вибір для роботи всередині. Безумовно, спершу необхідно виставити маяки. Це дві дощечки, які дозволять тримати шпатель під кутом до укосу. Далі, на укоси накидається товстим шаром штукатурка. Її надлишок потім забирається шпателем, який рухається рівно по маяках. Таким чином створюється потрібний кут укосів.

Заключний етап

Щоб результат радував око довгі роки, необхідно правильно закінчити роботу:

·         Переконайтеся, що розчин нанесений правильно по маяках;

·         Знявши маяки, затріть поверхню шліфувальним папером;

·         Бажано нанести герметик на стики вікон і шпаклівки. Це захистить шпаклівку від утворення тріщин;

Пластичність гіпсової шпаклівки - полегшує роботу з будь-якими рамами

вікна (прямокутні і арочні). Компоненти шпаклівки сатенгіпс - екологічно чисті, плюс, як вже було сказано і про ізогіпс, до складу входять армуючі добавки.

Наносите суміш по маяках, обережно шліфуйте і ми впевнені що зроблені вами білосніжні укоси будуть радувати вас довгі роки.